DSI® hemelwaterinfiltratie

Voor het afvoeren van het regenwater kan de DSI® hemelwaterinfiltratie techniek worden geïmplementeerd. Dit is een innovatieve infiltratietechniek voor het snel en effectief afvoeren van regenwater ZONDER gebruik te maken van vervuilende pompsystemen. Met de DSI®-techniek wordt geboord tot aan een watervoerende laag (aquifer) in de bodem. In deze laag kan het overtollige hemelwater worden geinfiltreerd. Bovendien kan de DSI® hemelwaterinfiltratie in of relatief dichtbij de Green-Spot worden aangelegd.

Een Green-Spot met een DSI®-hemelwaterinfiltratie is een duurzame oplossing voor gemeenten en bedrijven die te maken hebben met wateroverlast na hevige regenval. De DSI® technologie is een uitstekende combinatie met het afkoppelen van hemelwater van het riool. Het systeem neemt weinig ruimte in, zodat het ook geschikt is voor kleine oppervlakten bijv. in het stedelijk gebied of op een bedrijventerrein. De techniek brengt op de lange termijn minder kosten en onderhoud met zich mee dan andere systemen. Infiltratie van regenwater helpt bovendien op de lange termijn uitdroging van de bodem voorkomen.

De oplossing voor overlast door regenwater
Alle scenario’s van klimaatverandering voorspellen meer extreme neerslag. Vooral stedelijke gebieden hebben bij hevige regenval snel te maken met wateroverlast omdat ze de grote hoeveelheden regenwater niet binnen korte tijd af kunnen voeren.

Met de DSI®-techniek kunnen binnen korte tijd grote hoeveelheden regenwater in de grond geïnfiltreerd worden. Het regenwater wordt via diepere waterafvoerende lagen in de bodem afgevoerd. Dit voorkomt dat rioolwaterzuiveringen bij hevige regenval overbelast raken en voorkomt water op straat, kantoor, warehouse of parkeerplaats. 

Hoe werkt de DSI®-techniek?
Een DSI®-infiltratieput kan circa 12 tot 20 meter diep zijn. Dieptes zijn afhankelijk van waar het watervoerend pakket zich bevindt (watervoerend pakket = een bodemlaag die water doorvoert en die aan boven- en onderzijde begrensd wordt door een ondoorlatende laag of door een vrije waterspiegel.). Het water komt in de put terecht via één of meerdere straatkolken. In de straatkolken wordt het grootste straatvuil, zoals bladeren, tegengehouden. Bovenin de infiltratieput bevindt zich een filter dat het regenwater zuivert tot een hoge kwaliteit. Onderin de afvoerbuis is een spuitmond bevestigd die samen met de druk van de bovenliggende waterkolom de doorloopsnelheid van het water verhoogt. Na het passeren daarvan wordt het water na nog een filtratie in het watervoerend pakket afgevoerd.

DSI®-hemelwaterinfiltratie
Met de DSI®-hemelwaterinfiltratie is er veel minder ruimte nodig, wanneer op het moment van de zware regenbui, het regenwater direct geïnfiltreerd kan worden. Door gebruik te maken van de eigenschappen van de bodem (bepaald door een relatief simpel vooronderzoek) in combinatie met DSI®, zijn grote hoeveelheden water op een duurzame wijze te infiltreren. Dit betekent dat de kosten aanzienlijk beperkt kunnen worden, doordat bespaard kan worden op de techniek waarmee het systeem geplaatst wordt en het materiaal.

Voordelen op een rij:

  • Relatief goedkope plaatsingstechniek

  • Relatief snelle plaatsingstechniek

  • Verlaging van de materiaalkosten

  • Zeer onderhoudsvriendelijk

  • Geen pompen nodig

  • Weinig ruimte nodig

  • Eenvoudig te combineren met andere (bestaande) systemen