Green-Spots

Green-Spots helpen ons primair om water op te vangen tijdens de heftige stortbuien die door de klimaatsverandering steeds vaker voorkomen, maar zijn tevens een natuurlijke, groene plek in een versteende omgeving om prettig te verblijven

Green-Spots zijn een wateropvangbekken, ontmoetingsplek, biodiversiteits hotspot en lokale voedselvoorziening in 1. Door het modulaire systeem kunnen Green-Spots worden aangelegd in diverse uiteenlopende buitenruimten zoals woonwijken en bedrijventerreinen maar ook op braakliggende stukken grond of economisch onrendabele percelen.

Een groene, zachte bodem of waterkunstwerk (opvangreservoir) neemt beter en meer regenwater op. Dit ontlast het riool en voorkomt wateroverlast. 

BioBound beton van olifantengras

In een Green-Spot worden de wanden, bodem en zitelementen uitgevoerd van het innoverende betonmateriaal genaamd BioBound.

Dit beton vervangt grind door glasschuim en olifantengras. Glasschuim wordt uit restglas gewonnen. Het is licht, vormstabiel en verouderingsbestendig. Dat maakt het geschikt voor de druklast verdelende isolatie onder funderingsplaten en betonvloeren. De wapening, die traditioneel uit staal bestaat, wordt vervangen door een natuurlijke grondstof genaamd olifantengras. Hierdoor kunnen wij een lichtgewichter betonconstructie leveren dan de reguliere bouwmethodes.

Olifantengras onttrekt tijdens de groei CO2 uit de omgeving. De opbrengst is ongeveer 15 ton biomassa per hectare per jaar (rond 80 kubieke meter jaarlijks van 1 hectare) en dat betekent rond de 20 ton CO2-reductie uit de atmosfeer. Dankzij de natuurlijke vezel is het materiaal veel lichter dan baksteen of beton en heeft het een zekere taaiheid. Het materiaal wordt dusdanig steenachtig dat het niet meer kan rotten. Afgekeurd Olifantengras kan als biobrandstof worden gebruikt of als compost.